SelfEduc

Fumatul

„Fumatul ucide-nu te lasa pacalit”!

Acesta este sloganul pe care Organizatia Mondiala a Sanatatii l-a initiat in lupta impotriva fumatului.

Aproape toti fumatorii cunosc consecintele grave pe care consumul de tutun il are asupra organismului, dar se pare ca nici cele mai grave boli care pot aparea in urma acestui viciu (cancer gastric, cancer pulmonar, bronsita cronica, cancer esofagian...si lista poate continua) nu ii determina sa ia o decizie buna care sa amelioreze si sa mentina sanatatea organismului. Pentru cei care nu sunt bine informati, tutunul contine peste 4000 de substante chimice puternice care se alatura nicotinei pe care o cunoastem cu totii. Amestecate intr-o tigara „savuroasa”, aceste substante (unele dintre ele cancerigene) nu fac decat sa mareasca riscul imbolnavirilor cardiace sau pulmonare fatale. Progresele inregistrate in toxicologie au determinat compusii fumului de tigara, cei mai nocivi fiind monoxidul de carbon, oxizi de azot, amoniacul, dioxidul de sulf, gudronul, etc.
De ce fumam? Este o intrebare la care majoritatea fumatorilor nu au raspunsuri concrete. Unii ar putea sa dea vina pe anturaj, altii pe starea de relaxare pe care o ofera nicotina intr-o zi de munca stresanta... cert este ca o data ce ai dobandit acest viciu, cu greu mai poti renunta. Exista insa si cazuri in care fumatori impatimiti au reusit sa renunte definitv la tutun, insa pentru aceasta performanta este nevoie de o vointa de fier si de o motivatie puternica. Renuntarea la fumat este dificila, tentatiile apar de pretutindeni, dar nu este o cauza imposibila. Importante sunt decizia, care trebuie sa fie irevocabila si inlaturarea tentatiilor de orice fel pentru ca rezultatul obtinut sa fie favorabil.
Cel mai ieftin pachet de ţigări comercializat pe piaţa românească va costa 9,9 lei.
Cat costa tigarile daca fumezi un pachet pe zi?
297 lei lunar, 3564 lei anual, 35640lei ( 8000euro) in zeca ani, 71280 lei (16000euro) in 20 ani, 142560 lei (32000euro) in 40 ani.
Admitand ca acum ai 15 ani, ce ai face cu 32000 euro la varsta de 55ani?
Admitand ca ai cei 297 lei pe care ii dai pe tigari lunar si ca renunti la fumat, iar 250 lei ii economisesti intr-un cont bancar cu dobanda de 5%. Cati bani ai avea peste 40 de ani?

 

http://www.eva.ro/sanatate/sistemul-imunitar/ce-efecte-are-asupra-ta-renuntarea-la-fumat-articol-4051.html

 

http://www.topsanatate.ro/articol/efectele-fumatului-asupra-organismului-20378.html

 

http://www.sfatulmedicului.ro/arhiva_medicala/efectele+nocive+ale+tutunului

 

http://www.nodismed.ro/ghid-de-sanatate_3/Tutun---Alcool---Droguri_21/Tutun_87/Efectele-fumatului-asupra-organismului_419.html

Contacteaza-ne!

Orice intrebare ai avea, SelfEduc e aici!

Ne gasesti si pe Facebook:

Cine e online?

We have 7 guests and no members online